Maastrichts Aardewerk
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en aangezien wij beiden van Nederlandse geboorte zijn, heeft het Maastrichts Aardewerk een speciaal plekje in ons hart. In onze (web)winkel bieden wij ook veel, voornamelijk aardewerk, producten aan van buitenlandse fabrikanten maar het Maastrichtse aardewerk heeft toch wel een prominente plaats.
Maastrichts aardewerk is de verzamelnaam voor voorwerpen van aardewerk (en porselein), die vanaf circa 1835 op industriële wijze vervaardigd zijn in Maastricht. Op de webpagina’s van de Vereniging Maastrichts Aardewerk (afgekort VMA) kunt u hierover veel informatie terugvinden die wij hier niet gaan herhalen. Indien het Maastrichts aardewerk u interesseert raden wij u aan deze pagina’s zeker eens te bekijken. Ook via Wikipedia kunt u veel informatie terugvinden omtrent de geschiedenis van het Maastrichts Aardewerk.
Onder andere worden onder deze noemer de volgende fabrieken onderscheiden:
N.A. Bosch (1853-1866)
Fabrieken Petrus Regout (1834-1899)
Société Céramique (1863-1958)
Mosa (1883-1996)
De Sphinx, Sphinx-Céramique en Koninklijke Sphinx (1899-1969)
Jema (1945- 1984)
Het moge duidelijk zijn dat Maastrichts aardewerk door velen wordt verzameld. Sinds 1979 bestaat de Vereniging Maastrichts Aardewerk, waar de meer dan 1000 leden informatie kunnen uitwisselen. De belangrijkste museale verzameling is de collectie Maastrichts aardewerk in het Centre Céramique in Maastricht. Het CC bezit het meest complete overzicht van Maastrichts aardewerk, met onder meer de zogenaamde fabriekscollectie van Koninklijke Sphinx (57.000 stuks) en een omvangrijke collectie Mosa-porselein (11.000 stuks), in 2009 door de verzamelaar Henk van Buren uit Hardinxveld-Giessendam geschonken aan het museum.
Het Bonnefantenmuseum in Maastricht besteedt incidenteel aandacht aan Maastrichts aardewerk, vooral met betrekking tot bekende ontwerpers. Zowel in het Belvédère-informatiecentrum (in de voormalige Sphinx-showroom) als in de Sphinx Passage op het terrein van de voormalige Sphinxfabrieken, zijn vitrines met Regout- en Sphinxproducten opgesteld. Het Discovery Center Continium in Kerkrade beschikt eveneens over een collectie Maastrichts aardewerk, in de eerste plaats bedoeld ter illustratie van de vroege industriële ontwikkeling van Maastricht en Limburg. Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden bezit enkele Boerenbont-objecten. Ook in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam bevinden zich voorwerpen van Maastrichts aardewerk, waaronder een kinderservies van P. Regout, enkele gebruiksvoorwerpen van N.A. Bosch, diverse ontwerpen van Edmond Bellefroid en een serie herinneringsborden.
In Maastricht zijn in de loop der jaren verscheidene tentoonstellingen gewijd aan Maastrichts aardewerk, onder andere in het Bonnefantenmuseum in 1976 en 1980. In 1976 besteedde het Rijksmuseum Amsterdam aandacht aan diverse aardewerkproducenten uit Maastricht. In 2017 vond op het voormalige eiland Deshima in Nagasaki (Japan) een expositie plaats van Maastrichts aardewerk, die door prinses Laurentien werd geopend.
Voor verdere vragen en/of opmerkingen kunt u altijd bij ons terecht en zullen wij proberen zo goed mogelijk te beantwoorden.